1. Преминаване към съдържанието
  2. Преминаване към главното меню
  3. Преминаване към други страници на ДВ

Berliner Tagebücher 19.06

Автор: М. Липчева, Редактор: М. Илчева9 юни 2010

За да станеш детектив в Германия, трябва да отговаряш само на едно условие - да не си бил осъждан. В същото време, ако зидарят или дърводелецът иска да отвори фирма, трябва да притежава диплома за майстор. Абсурдно, или?

https://p.dw.com/p/NiNb
Имиджът на детективите в Германия - не особено добърСнимка: picture alliance / dpa

Детективството е една съвсем нормална професия. Това поне се опита да внуши наскоро в Берлин федералният Съюз на германските детективи, който отбеляза 60 години от създаването си. Един от основните му проблеми е лошият имидж на занаята, предизвикан от непрофесионалната работа на самозвани колеги. В Германия скоро няма да забравят, че една от най-големите вериги за магазини "Лидл" беше наела детективи, за да следи продавачите в магазините си. Прекрачените граници на личната сфера, но и на законите, предизвикаха вълна от възмущения в германското общество. Още повече, че случаят "Лидл" не е единствен. Скандали за шпионаж на сътрудници разтърсиха концерна "Дойче Телеком", германските железници, както и Дойче Банк.

Einkaufstüten Lidl
В Лидл детективи са следели продавачитеСнимка: picture-alliance/ dpa

Всеки може да стане детектив

За да се дистанцира от "хрътките", наемани да душат в личния живот на най-обикновени хора, федералният Съюз на германските детективи създаде дори свой печат за качество. Занапред в Съюза ще влиза само този, който изпълнява определени стандарти. Това обаче едва ли ще помогне кой знае колко, защото в Германия, за да упражняваш професията "детектив" не е необходимо да представяш документи за професионална подготовка. Зидарят или пък дърводелецът, например, трябва да имат диплома за майстор, за да отворят фирма. Абсурдно, но факт: за да станеш детектив в Германия трябва просто да не си бил осъждан!

При това професията изисква владеене на езици и комплексни знания, най-вече в областта на икономиката, подчертава шефката на Съюза на германските детективи Евелине Виперман:

"Днес почти няма област в икономиката, в която да не действат детективи. Разследват се проблеми, свързани със злоупотреби от страна на работниците в една фирма, пиратски копия на продукти, нарушение на патентното право, шпионаж от страна на конкуренцията, злоупотреба със застраховки или пък работа на черно", изброява гордо собственичката на фирма за детективски услуги.

80% от поръчките са в областта на икономиката и едва 20% - от частни лица. В такива случаи детективите разследват най-вече проблеми, свързани с издръжка, наследство или пък изневяра. Много малко обаче са хората, които могат да си позволят да наемат детектив. "Услугите" му струват около 1200 евро на ден. Дали пък тази сума всъщност не е малка, като се има предвид риска, на който са изложени понякога детективите? И това, оказва се, е едно от клишетата, свързани с професията. Според детектива Йохан Либел професионалното му всекидневние няма нищо общо с романтиката и екшъна:

Roland Young als Detektiv Sherlock Holmes
1200 евро на ден за детективски услугиСнимка: picture alliance/akg-images

Жените - по-добрите детективи?

"Налудничави истории почти не се срещат в нашата професия. Никога не е както по филмите, защото за да вършиш работата си както трябва, имаш нужда и от известни гаранции за сигурност. Изключено е да се кача на колата посред нощите, за да разследвам в някакъв празен фабричен склад например. Ако се налага, ще си осигуря предварително нужната подкрепа или ще уговоря срещата си някъде другаде", казва опитният детектив.

Какво всъщност различава детектива от полицая? "Ние сме по-бързи от полицаите. Сътрудничим си, но те печелят в по-голяма степен от нас, отколкото ние от тях", убедена е шефката на съюза на германските детективи Евелине Виперман. Евелине Виперман добавя и едно предимство, което притежават жените детективи: "Мъжете са много самовлюбени, докато ние, жените, нямаме проблем с това да се направим на глупави, за да изкопчим максимално количество информация".