Реклама / Ads
0| 8341 |30.07.2009 СВЯТ

Детектив-любител разнищва мистерията Уотъргейт

.
Една от най-големите политически мистерии в света може да бъде разкрита съвсем скоро. Има шанс да разберем какво казва президентът Никсън по време на подозрителното 18-минутно прекъсване на записа Уотъргейт.
 

Това може да се случи благодарение на детектив - любител с особено проницателен поглед, който прилага модерна техника за борба с престъпността, пише в днешния брой на „Таймс”.

Липсващата част от 79-минутния запис на разговора между Никсън и тогавашния началник на кабинета Боб Холдеман е била умишлено изтрита. Записът е от заседанието на 20 юни 1972 г., три дни след като оперативни служители, свързани с Белия дом, проникват в централата на Демократическата партия в хотелския комплекс Уотъргейт във Вашингтон. След разразилия се скандал Никсън е принуден да подаде оставка.

Националният архив на САЩ, който пази досието Уотъргейт, години наред се опитва да попълни липсващите парчета и да подреди скандалния пъзел. През 2001 г. бе създаден екип, който да проучи възможността новите технологии да помогнат за възстановяването на записа. Инициативата, обаче завърши неуспешно.

Детектив-любител, решен на всяка цена да разгадае аферата Уотъргейт, е намерил друг начин да разреши загадката - като използва записките на Холдеман от заседанието. Холдеман бил известен с това, че винаги си водел педантично детайлни записки в бележник със жълти страници.

Фил Мелинджър е бивш анализатор от Агенцията за национална сигурност, който неведнъж се е ровил в записките, докладите, свидетелските показания, свързани с аферата Уотъргейт и когато прегледал внимателно записките от злополучния 20-ти юни, осъзнал че може да намери ключа към световната мистерия.

"Изведнъж разбрах, че в горната част на втора страница разговорът за Уотъргейт свършва. На първата страница свършват точно там, където започват да обсъждат Уотъргейт. Смятам, че втора страница се отнася за последната минута от 18-минутния разговор", казва детективът Фил Мелинджър.

Според него Холдеман е унищожил записките, които отразяват разговора от липсващата част на записа през 1973 г., когато избухва скандалът Уотъргейт.

До днес, никой не си е задавал въпроса как така педантикът Холдеман е предал само 2 страници запис на 79-минутния разговор?! И тъй като Мелинджър вярва, че има следи върху хартията, оставени при писането, той убедил Националния архив да подложи оцелелите страници на електростатичен анализ. Чрез този съврменен анализ могат да бъдат открити вдлъбнатините по хартията. Холдеман обикновено пишел с флумастер, но в този ден използвал химикалка, което значително увеличава шансовете за успех в разгадаването. "Убеден съм, че това ще свърши работа", казва изпълненият с оптимизъм Мелинджър.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2367 |27.03.2024 Тръмп с успех на фондовата борса, акциите на социалната му мрежа летят . 0| 2554 |26.03.2024 Атентатор самоубиец се вряза в конвой в Пакистан . 0| 2254 |26.03.2024 Ройтерс: Преговорите за прекратяване на огъня в Газа продължават . 1| 2386 |26.03.2024 Байдън печели позиции спрямо Тръмп в 6 от 7 ключови американски щата, сочи проучване

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads